Är det lätt att vara uppkopplad?

Samma dag som vi korsade Östersjön inleddes EUs lagändring angående roamingkostnader som matchade perfekt med vår resa! Bara slå på mobildata och surfa som vanligt till skillnad från förut när man stängde av telefonen hela utlandsvistelsen eller till och med köpte ett tillfälligt kontantkort. Och som tur är har vi två olika operatörer (Telenor och Tele2) då de helt klart presterar olika beroende på vart vi är geografiskt. Ibland har bara en av oss täckning.
.

Vi använder mobilerna för att navigera med GPS även om, tro det eller ej, vi har med oss både karta och kompass. Vi har flera gånger frågat andra efter vägen med hjälp av nedskrivna namn och gestikulationer och blivit förvånade över hur mycket folk gärna vill hjälpa. Till vår besvikelse har språkbarriären mer eller mindre alltid försatt oss i en situation där vi hamnat fel och ombetts betala mer än vi tänkt varpå vi tagit upp GPSen igen och navigerat tillbaka till vår tilltänkta destination. Numer är vi mer, “tack men nej tack!” när det kommer till privata guider som vill visa vägen. Roliga minnen och historier blir det dock så förr eller senare frågar vi säkert igen 😛
Vi har varsin powerbank på 13000mHz som ska klara 4 – 5 laddningar på en telefon. They don’t… men 2 laddningar vet vi att vi har nedpackat vardera och full laddning på mobilen brukar räcka till 2 dagars navigation och enstaka fotande 😀 Det är om vi har på flygläge emellanåt vill säga.
Oftast klarar vi oss utan powerbanksen vilket är en väldigt skön trygghet. Det finns nästan alltid ett eluttag tillgängligt på restaurangen, i butikskassan, på macken, på campingen… Antingen frågar man snällt eller lägger ner ett par minuter på att leta upp ett dolt eluttag. Så länge man kommer ihåg att slå av telefonen eller ha flygläge på så laddar den upp ganska snabbt.

Utöver detta har vi varsin laptop med oss som är fulladdad och då kan ladda telefonerna lite extra om det krisar. Dessa laddar vi endast vid enstaka tillfällen då vi sällan använder dom. Vi använder dom för att redigera här på bloggen samt alla andra tjänster där mobilen inte riktigt räcker till. Givetvis använder vi våra telefoner som hotspots för internetaccess.

Vi har inga fiffiga vindkrafts/solkrafts-powerbanks och kan helt klart intyga att det ej behövs om man inte är ute mer än 5 dagar från bebyggelse och verkligen behöver vara uppkopplad. Ett tips om du är sugen på att resa är dock att banta digitalt, vi har på tok för mycket packning och däribland även digitala prylar och man anpassar sig snabbt utan dom. Även om familj och vänner vill se hur det går för en 🙂

 

Leave a Reply