Mat och näring under resan

Redan från start visste vi att shit, det här kommer bli enformigt. Med en målbudget på max 50kr/dag/person räknade vi med att äta ris och bönor till såväl lunch som middag för att komplettera med havregryn som frukost.
Inte alltför långt från höll vi denna plan genom mer eller mindre hela Sverige. Givetvis åt vi annat på besök hos våra vänner men på tur blev det quinoa, buljong och kikärtor med enstaka bananer och proteinbröd med jordnötssmör som omväxling. Än idag låter quinoa och kikärtor hemskt äckligt och vi hoppas det förändras så småningom men mycket har vi lärt oss om mat på vägen.

I Sverige åt vi endast ute en enda gång och det var på Norrhults Pizzeria. Dock blev vi även bjudna på Macdonalds av en av våra favoriter ❤ i Hjo som även sponsrade oss med varsin turmat.

Maten har vi tillagat i vårt medtagna Trangiakök med hjälp av T-röd som är enkelt att få tag i överallt. (Tills vi kom till Polen)

Varje gång vi handlat i Sverige har vi tänkt att det vi köper ska räcka i ca 5 dagar. Det visade sig vara effektivt tills knäna började ömma ordentligt och när vi kom över till Polen fanns det ju ändå affärer varannan mil så då handlade vi för 2 – 3 dagars etapper. Då bytte vi även ut en del mat vi käkat så troget i Sverige för variationens skull. Dels också för att utbudet såg annorlunda ut.

Följande har vi ätit i Sverige och Polen (när vi vart utomhus)

Frukost:
Havregryn
Jordnötssmör
Proteinpulver
Bröd/proteinbröd
Banan

Lunch/Middag:
Quinoa/Ris/Bulgur/Couscous
Bönor/Kikärtor/Soja/Quorn
Tonfisk/Kyckling/Korv
Majonäs/Pesto/Senap

Mellanmål:
Russin
Nötter
Pumpakärnor
Juice
Dadlar
Chips
Öl

I Polen har vi varvat med restaurangmat och diverse färdigmatlösningar då vi framförallt inte stött på någon som visste vad t-röd var eller hette på polska. Efter många om och men fick vi en översättning som ändå ingen visste vad det var. I vårat stopp i Poznan fick vi hjälp att finna en flaska “Primus Prime Fuel” som förvisso funkar men som å andra sidan slår lågor 40 cm ovanför vårt Trangiakök haha. Tack för fotogenet! Mycket sot att diska och lite klurigheter att hitta köksplatser utan brandfara men funkar gör det 🙂

Vi har såhär långt lyckats hålla oss till budget men nu kvarstår Tyskland där campingen fungerar lite annorlunda och befolkningen är lite större. Dock är tyskarna ett folk med intresse för bekvämligheter och campingmaten har vänt 180 grader. Vi har nu bunkrat upp med diverse konserver färdigmat som passar perfekt för uteliv och vår budget. Hur det funkar återstår att se 😀

Kan även tillägga att vi tyvärr för ofta legat på kaloriunderskott, inte pga matbrist utan pga envishet att komma lite längre. För den intresserade kan vi ta fram vår näringsplan och för den som undrar över vitaminer och mineraler så har Ecoliglys sponsring försett oss med allt som kan önskas.

Favoritmåltid såhär långt:
På restaurang (Punkt Sporny) / Utomhus
Clara – Grönsaksbiffar / Cordon blue med couscous
Tobias – Policzki Wieprzowe / Sojakorv med senap

 

Leave a Reply